Mijn nieuwste documentaire is klaar en heet Wacht maar af (Wait and See). De 15-jarige Emma is de ontwapenende én strijdbare hoofdpersoon. Ze is dol op Ramses Shaffy, een overleden zanger die een halve eeuw geleden erg beroemd was. Emma wil zelf ook graag zangeres worden. Voorlopig is ze nog veroordeeld tot een leven op school met pestende klasgenoten. Emma droomt ervan om hen, én haar kritische familie, versteld te doen staan met haar muziek. Maar dan moet ze het wel aandurven om een band te vormen en op het podium te springen... Om moed te verzamelen, zoekt ze verschillende oude vrienden van Ramses op. Intussen schrijft ze verder aan haar debuutalbum. Wacht maar af...!

Bekijk hier de trailer

Filmposter Wacht maar af

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei liet de prachtige educatieve website Wij Zijn Vrij maken door BlackMagicMarker, Patsboem! Educatief en Komedia. Samen met cameraman Jelle Odé maakte ik de filmpjes die op de site te zien zijn. We filmden verschillende mensen die uit eigen ervaring kunnen vertellen wat het is als je niet vrij bent, en hoeveel vrijheid hen waard is. Op de website kunnen kinderen op een van de verhalen klikken die hen aanspreekt. In korte interactieve schermen kunnen ze het verhaal van die persoon vervolgens bekijken. Ze worden ook uitgenodigd om zelf iets te doen (een koffer inpakken, vragen beantwoorden etc). Aan het einde van elk verhaal zit de 'vrijheidsmaker', waarbij de kinderen met hun opgedane kennis bedenken wat ze zelf kunnen doen om vrijheid te beschermen.

En nu hebben we de Gouden Lovie Award gewonnen met deze website, in de categorie educatie! Daar zijn we ongelooflijk blij mee.

Hoe ervaren kinderen in verschillende landen de Coronacrisis? Nooit eerder werden scholen gesloten vanwege een virus. Hoe gaan kinderen hiermee om? Wat brengt de crisis hen, wat verandert er voor hen en waar zijn ze bang voor? Elf jeugddocumentairemakers, op initiatief van Sanne Rovers, werkten van maart t/m juli aan #Lockdocs: een speels verslag van de lockdown tijdens de Coronacrisis, gezien door de ogen van vijftien Nederlandse kinderen in Spanje, Nederland, Italië, Libanon en Australië. De film is op 1 november uitgezonden op NPO3 (Zapp).

Regie: Sanne Rovers, Annelies Kruk, Anneloor van Heemstra, Susan Koenen, Nadine Kuipers, Mirjam Marks, Lidija Zelovic, Marjolijn Heijnen, Denise Janzée, Juul op den Kamp, Kim Brand

Montage: Sonja ten Boom, Daan Wierda

Vormgeving: Sieto Noordhoorn

Muziek: Tobias Borkert

Postproductie: FeverFilm

Producent: Ilja Roomans @ Docmakers

Met financiele steun van: VSB Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Cultuurmakersfonds, Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten

 

Mijn jeugddocumentaire Het Haar van Ahmad reist nu de wereld over. Afgelopen week heeft de film opnieuw de eerste prijs gewonnen! Deze keer wonnen we de juryprijs op het International Kids Film Festival IKFF in India - en hierna zal de film rondreizen door het Midden-Oosten, heel bijzonder. Eerder dit jaar won Het haar van Ahmad de publieksprijs op het Thessaloniki International Documentary FilmFestival in Griekenland.

De Syrische vluchteling Ahmad (12) woont nog maar net in Nederland. Terwijl Ahmad zijn best doet om te integreren en Nederlandse vriendjes te maken, blijkt dat hij ook nog een hartverwarmende, persoonlijke missie heeft.

Er is een versie voor festivals van 23 minuten en een kortere versie voor televisie van 16 minuten. Op zondag 22 januari kwam de korte versie van de film op televisie, op NPO3. Op zaterdag 15 oktober ging de film op Cinekid in première en op 23 november vond er een speciale vertoning plaats tijdens IDFA Docs for Sale. Inmiddels is de film geselecteerd op festivals in Griekenland, Portugal, Rusland en Zuid-Korea. En wie weet welke landen er nog zullen volgen.

Wilt u de film graag zien om te bepalen of het iets is voor uw festival, dan kunt u mij mailen via de 'contact' knop. Alvast bedankt!

De film is een productie van KRO-NCRV en Hollandse Helden.

De tv-uitzending van de korte versie is hier terug te zien.

De Kinderburgemeester heeft in Sicilië de prijs voor Beste Korte Documentaire gewonnen! Het gebeurde allemaal op het Eurovision Filmfestival Palermo 2018. We zijn er hartstikke blij mee.

Ook was De Kinderburgemeester door kinderfilmfestival Cinekid genomineerd voor de publieksprijs, categorie bovenbouw (6 t/m 12 jaar), samen met de animatiefilm Polska Warrior en de grappige kinderserie De regels van Floor. Voor deze prijs heeft een publieksjury, bestaande uit meer dan honderd kinderen van basisscholen uit heel Nederland, gekeken naar een speciaal samengestelde programmering. Samen bepaalden de kinderen de beste producties. Yassine en ik waren vol spanning bij de prijsuitreiking op Cinekid. De prijs ging uiteindelijk naar Polska Warrior, een prachtige animatiefilm. Dat vonden we heel jammer, maar om als jeugddocumentaire temidden van fictie en animatie zo ver te komen bij een kinderjury, voelt ook als een prijs. Omroep West schreef er ook nog een leuk artikel over.

Ook is de film geselecteerd voor het 35e (!) Chicago International Children's Filmfestival in de Verenigde Staten. Dit festival vindt plaats van 1-9 november 2018. Het mooie is dat De Kinderburgemeester toevallig precies past bij het thema dat het festival dit jaar heeft gekozen: 'films dedicated to embrace cultural perspectives'. Way to go, Yassine! Ook andere filmfestivals hebben de film opgenomen in hun selectie - en vaak ook nog in competitie. Zo draait de film in Boston op het Boston International Kids Filmfestival, door heel Finland via DOKKINO en door India en het Midden-Oosten via het International Kids Filmfestival.

 

171009 DeKinderburgemeester FINAL preview

Subcategorieën