Hoe ervaren kinderen in verschillende landen de Coronacrisis? Nooit eerder werden scholen gesloten vanwege een virus. Hoe gaan kinderen hiermee om? Wat brengt de crisis hen, wat verandert er voor hen en waar zijn ze bang voor? Elf jeugddocumentairemakers, op initiatief van Sanne Rovers, werkten van maart t/m juli aan #Lockdocs: een speels verslag van de lockdown tijdens de Coronacrisis, gezien door de ogen van vijftien Nederlandse kinderen in Spanje, Nederland, Italië, Libanon en Australië. De film komt aanstaande zondag, 1 november, op tv! 

Uitzenddatum: zondag 1 november, Zapp NPO 3. Tijd: 19:25 uur (meteen na het Jeugdjournaal). 

Regie: Sanne Rovers, Annelies Kruk, Anneloor van Heemstra, Susan Koenen, Nadine Kuipers, Mirjam Marks, Lidija Zelovic, Marjolijn Heijnen, Denise Janzée, Juul op den Kamp, Kim Brand

Montage: Sonja ten Boom, Daan Wierda

Vormgeving: Sieto Noordhoorn

Muziek: Tobias Borkert

Postproductie: FeverFilm

Producent: Ilja Roomans @ Docmakers

Met financiele steun van: VSB Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Cultuurmakersfonds, Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten

 

Mijn jeugddocumentaire Het Haar van Ahmad reist nu de wereld over. Afgelopen week heeft de film opnieuw de eerste prijs gewonnen! Deze keer wonnen we de juryprijs op het International Kids Film Festival IKFF in India - en hierna zal de film rondreizen door het Midden-Oosten, heel bijzonder. Eerder dit jaar won Het haar van Ahmad de publieksprijs op het Thessaloniki International Documentary FilmFestival in Griekenland.

De Syrische vluchteling Ahmad (12) woont nog maar net in Nederland. Terwijl Ahmad zijn best doet om te integreren en Nederlandse vriendjes te maken, blijkt dat hij ook nog een hartverwarmende, persoonlijke missie heeft.

Er is een versie voor festivals van 23 minuten en een kortere versie voor televisie van 16 minuten. Op zondag 22 januari kwam de korte versie van de film op televisie, op NPO3. Op zaterdag 15 oktober ging de film op Cinekid in première en op 23 november vond er een speciale vertoning plaats tijdens IDFA Docs for Sale. Inmiddels is de film geselecteerd op festivals in Griekenland, Portugal, Rusland en Zuid-Korea. En wie weet welke landen er nog zullen volgen.

Wilt u de film graag zien om te bepalen of het iets is voor uw festival, dan kunt u mij mailen via de 'contact' knop. Alvast bedankt!

De film is een productie van KRO-NCRV en Hollandse Helden.

De tv-uitzending van de korte versie is hier terug te zien.

De Kinderburgemeester heeft in Sicilië de prijs voor Beste Korte Documentaire gewonnen! Het gebeurde allemaal op het Eurovision Filmfestival Palermo 2018. We zijn er hartstikke blij mee.

Ook was De Kinderburgemeester door kinderfilmfestival Cinekid genomineerd voor de publieksprijs, categorie bovenbouw (6 t/m 12 jaar), samen met de animatiefilm Polska Warrior en de grappige kinderserie De regels van Floor. Voor deze prijs heeft een publieksjury, bestaande uit meer dan honderd kinderen van basisscholen uit heel Nederland, gekeken naar een speciaal samengestelde programmering. Samen bepaalden de kinderen de beste producties. Yassine en ik waren vol spanning bij de prijsuitreiking op Cinekid. De prijs ging uiteindelijk naar Polska Warrior, een prachtige animatiefilm. Dat vonden we heel jammer, maar om als jeugddocumentaire temidden van fictie en animatie zo ver te komen bij een kinderjury, voelt ook als een prijs. Omroep West schreef er ook nog een leuk artikel over.

Ook is de film geselecteerd voor het 35e (!) Chicago International Children's Filmfestival in de Verenigde Staten. Dit festival vindt plaats van 1-9 november 2018. Het mooie is dat De Kinderburgemeester toevallig precies past bij het thema dat het festival dit jaar heeft gekozen: 'films dedicated to embrace cultural perspectives'. Way to go, Yassine! Ook andere filmfestivals hebben de film opgenomen in hun selectie - en vaak ook nog in competitie. Zo draait de film in Boston op het Boston International Kids Filmfestival, door heel Finland via DOKKINO en door India en het Midden-Oosten via het International Kids Filmfestival.

 

171009 DeKinderburgemeester FINAL preview

Mijn kinderboek De Wandeltaxi is uit! Bekijk hier het boek en reacties van lezers.

De Wandeltaxi brengt je overal naartoe. Niet met een auto, niet met een fiets, maar lopend. Hij draagt je tas, hij weet de weg, hij is supersnel en hij heeft altijd alles bij zich wat van pas kan komen.

Op een dag wordt de Wandeltaxi opgebeld door Marie, een mevrouw die haar meneer verloren is op een feestje. Samen gaan ze op zoek naar haar meneer. Onderweg komen ze veel verschillende meneren tegen: een profvoetballer, een poortwachter, een postbode, een meneer die lekkere windjes laat, een bouwvakker, een dokter, een glazenwasser en zelfs de Baas van Nederland. Maar waar is de meneer van de mevrouw?

In dit fantasievolle boek kom je uiteenlopende figuren en gedachten tegen. De Wandeltaxi geeft een onverwachte, verfrissende zwiep aan de wereld zoals je hem kent. En het mooie is: na het lezen heb je nog heel lang napret, want je moet er steeds weer aan denken als je lekker aan het nadenken bent.

Leeftijd: ca 7-12 jaar. Ook leuk om voor te lezen!

Schrijver en illustrator: Susan Koenen
Prijs: € 14,95 ex verzendkosten

Online te bestellen via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Verkooppunten: 
Bruna - Van Woustraat, Amsterdam
Het Martyrium - Van Baerlestraat, Amsterdam 
Boekhandel Roodbeen - Nijkerk
Kinderboekwinkel Casperle - Sarphatipark, Amsterdam

Mijn nieuwste jeugddocumentaire heet De Kinderburgemeester. Kinderburgemeester Yassine (11) wil alle vooroordelen de wereld uit hebben. In Nederland hebben mensen van Marokkaanse afkomst helaas een slechte naam. Yassine heeft ook last van dit vooroordeel. Maar hij heeft een fantastisch plan bedacht om dit probleem op te lossen.

Momenteel reist de film de wereld rond langs diverse filmfestivals: Boston, Kopenhagen, Toronto... en binnenkort is hij te zien op een filmfestival in Zuid Korea! En nog meer bijzonder nieuws: educatieve uitgeverij Malmberg heeft ontzettend origineel lesmateriaal (groep 6-8 van de basisschool) over vooroordelen gemaakt, met de film als uitgangspunt. Bent u hierin geïnteresseerd, stuur mij dan een berichtje en dan mail ik het u graag.

Op zondag 12 november rond 19:25 uur is de film uitgezonden op NPO 3 bij Zapp Echt Gebeurd. Hier is hij terug te zien.

De film is gemaakt met steun van het NPO Fonds en i.s.m. NCRV & Hollandse Helden en ging op 22 oktober 2017 in première op Cinekid 2017.

Subcategorieën